तरकारीलाई स्वादिलो बनाउन तथा सलादकै रुपमा पनि प्याजको प्रयोग अत्यधिक हुन्छ । प्याज केवल स्वादका लागि मात्र नभै यसका विभिन्न खाले लाभकारी गुण समेत हुन्छन् ।
आज हामीले हरियो प्याज अर्थात् प्याजको बोटको सेवन गर्दा कस्ता कस्ता फाइदा पाउन सकिन्छ ? भन्ने विषयमा केही जानकारी प्रस्तुत गरेका छौँ :
हरियो प्याजको नियमित सेवनले मुटुलाई स्वस्थ राख्न मद्दत गर्छ । यसले सरीरमा कोलेस्टेरोलको मात्रा घटाउनुका साथै कोलेस्टेरोलको अक्सिकरण लाई समेत न्यूनिकरण गर्छ । हरियो प्याजमा सल्फरको मात्रा पर्याप्त हुन्छ, जुन सरीरमा रक्तचाप सन्तुलनका लागि आवश्यक हुन्छ । हरियो प्याजमा क्रोमियम तत्व पाइन्छ । यसले मधुमेहको जोखिम घटाउनुका साथै मधुमेहका रोगीलाई समेत फाइदा गर्छ । यसको मद्दतले ब्लड सुगर नियन्त्रण गर्छ । प्याजमा पाइने एलिल प्रोपल डिसल्फाइडले रगरतमा रहेको चिनीको मात्रा कम गर्छ । चिसो लागेको छ ? यति त्यसो हो भने तरकारीलाई हरियो प्याजले झानेर खानुहोस् । यसो गर्दा चीसो तथा रुघाखोकी ठीक हुन्छ । प्याजले सरीरमा ब्याक्टेरिया प्रतिरोधी गुणको विकाश पनि गर्छ । प्याजको नियमित सेवनले पाचन प्रक्रियामा पनि सुधार ल्याउँछ । हरियो प्याजमा पेक्टिन भन्ने तत्व पाइन्छ । यसले पेटको क्यान्सरको जोखिम कम गर्छ । प्याजको नियमित सेवनले रोग प्रतिरोधी क्षमतामा विकाश गर्छ । प्याजमा एन्टी इन्फ्लामेटरी तथा एन्टी हिस्टामाइन गुण हुन्छ । यसले सरीरमा गाँठागुठी आउने समस्या कम गर्नुका साथै दमका रोगीलाई पनि लाभ प्रदान गर्छ । प्याजले सरीरको उपापचयन प्रक्रिया नियमित गर्नुका साथै सरीरमा अत्यावश्यक लवण तथा पोषक तत्वको स्थीरिकरण गर्छ । प्याजको सेवनले आँखाको दृश्य क्षमतामा वृद्धि गर्छ । प्याजको सेवनले अनुहारमा आउने चाउरीपन तथा कालो पोतो कम गर्छ ।
साभार : onlinekhabar
0 comments:
Post a Comment